In de prijzen vallen met je animatie

Categorie: Tips & Trucs

Scoren met je animatie? Een goede animatie staat of valt met een goed verhaal. Anders valt er namelijk niks te animeren. Of je krijgt een inhoudsloze film met alleen maar spectaculaire effecten, maar geen verhaal (hallo Hollywood!). Maar als je verhaal goed is en je animatie spreekt aan, dan kun je er zomaar de Best Animated Short op het SXSW festival 2010, zoals gebeurde met ‘The orange’.

Aan alles kun je zien dat hier mensen aan het werk zijn geweest met verstand van zaken. Het verhaal is bedacht en wordt verteld door schrijver Benjamin Rosenbaum en de animaties komen van Nick Fox-Gieg. De stijl waarin de animatie is gemaakt, is vrij kunstzinnig. Misschien dat de jury dat als pluspunt zag, want het is geen Pixar of DreamWorks, maar een eigen stijl. Ja, het kan mooier en het is een kwestie van smaak. Maar de animatiestijl past heel goed bij de toonzetting van het verhaal en de voice-over. Het is de combinatie van alle elementen die het zo goed maakt. Iets met synergie enzo.

Maar waar gaat het nou eigenlijk over? 

Het mooiste is nog wel dat dit verhaal eigenlijk nergens over gaat. Behalve dan over een sinaasappel die de baas is over de wereld, met de Dalai Lama over diepzinnige dingen praat, plukkers kan laten staken en machines in goud kan veranderen. Totdat hij uiteindelijk toch geplukt wordt, drie dagen lang tegen de verteller aan zit te praten en tot slot opgegeten wordt. Einde van de almachtige sinaasappel. Als je het zo leest, vind je het misschien niet heel bijzonder. Maar de manier waarop het verteld wordt en vooral ook uitgebeeld wordt, maakt het tot een heel sterk verhaal. Had ik al gezegd dat een goede animatie staat of valt met een goed verhaal?

Over de auteur
Suzanne Braaksma Mensen raken met verhalen en voice-over teksten die ik als copywriter voor onze animaties schrijf. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Daarnaast ben ik, samen met Lex Schmeetz, de drijvende kracht achter onze nieuwe strategie om onze opdrachtgevers nog duidelijker te laten ervaren wat het betekent als je een animatie laat ontwikkelen door Paperless Animations. Strategisch videomarketing advies is hier een belangrijk onderdeel van. Kundalini yoga is mijn 'mezelf-opruim'-liefde. Zoals Russell Brand het mooi zegt: "Kundalini yoga is de crack cocaine of yoga. If Hatha is mild weed high, Iyengar is a deep hash glow and Ashtanga is amphetamine, Kundalini blows the f**cking doors off."