Wormen blijken ramptoeristen

Categorie: Inspiratie

Het leuke van animaties is dat je helemaal je eigen wereld kunt creëren. En dieren, planten of levenloze dingen menselijke eigenschappen kunt geven. Zo laat je pinguïns dansen, vissen zingen en maak je van wormen ramptoeristen. Dat laatste deed de Pool Zbignieuw Lenard in deze korte animatie. Hij gebruikt humor om de kijker de ernst van een situatie in te laten zien.

Referentiekader

Voordat je deze animatie gaat bekijken heb je wel wat achtergrondinformatie nodig. Ik weet niet hoe goed jouw Pools is, maar ‘Czarny punkt’ betekent ‘zwart punt’ in het Pools. Deze term wordt gebruikt voor bepaalde delen van wegen waar veel ongelukken plaatsvinden. Kijk, als dat je referentiekader is, voel je al een beetje aan wat er gaat komen. Maar het duurt pas tot helemaal aan het eind van de animatie voordat de link echt gemaakt wordt. Ondertussen blijf je kijken, want het is mooi geanimeerd en de spanning bouwt op.

Karakter animatie

Zbignieuw Lenard is een character animator, oftewel iemand die karaktertjes tot leven brengt. En dat is ook wat hij verschrikkelijk goed kan. De wormen zijn erg mooi geanimeerd. Je ziet ze zo in het gras zitten. Deze animatie laat ook zien wat geluid in een film kan doen. Je ziet geen auto in beeld en toch zou je zweren dat er auto’s aan de wormen voorbij rijden. De kers op de taart in deze korte animatie is natuurlijk de crash van de Volkswagen Kever (nog een beestje!). Daarna is het afwachten wat er gebeurt. Het heroïsche muziekje en de slow motion doen vermoeden dat het gaat om de kentekenplaat, maar dat blijkt slechts een deel van het verhaal te zijn.

Een mooi voorbeeld van de boel even helemaal op z’n kop zetten met animatie.

Over de auteur
Suzanne Braaksma Mensen raken met verhalen en voice-over teksten die ik als copywriter voor onze animaties schrijf. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Daarnaast ben ik, samen met Lex Schmeetz, de drijvende kracht achter onze nieuwe strategie om onze opdrachtgevers nog duidelijker te laten ervaren wat het betekent als je een animatie laat ontwikkelen door Paperless Animations. Strategisch videomarketing advies is hier een belangrijk onderdeel van. Kundalini yoga is mijn 'mezelf-opruim'-liefde. Zoals Russell Brand het mooi zegt: "Kundalini yoga is de crack cocaine of yoga. If Hatha is mild weed high, Iyengar is a deep hash glow and Ashtanga is amphetamine, Kundalini blows the f**cking doors off."